אזרחות זרה, חקר העבר ודאגה לעתיד

חזרה למקורות – הישראלים מחפשים את מקורותיהם ההיסטוריים של משפחתם. בין אם זה לשם הוצאת אזרחות זרה או לשם הבנת "דע מאין באת", ישראלים רבים מחפשים בארצות המוצא מסמכים היסטוריים של אבות אבותיהם. האם הדבר אפשרי? ובמה זה תלוי? אם תגידו לבן משפחת אגיון את המשפט "גילית לי את אמריקה" כנראה שזה יהיה נכון..

עו"ד איתמר אבקסיס

במהלך עבודתנו בהוצאת אזרחויות אירופאיות, יוצא לנו לשמוע סיפורים מרתקים, שונים ומשונים ,אודות מעללי משפחות מבקשי האזרחות , מקורן ומסעותיהן, והסיפור של בני משפחת אגיון הוא ללא ספק המרתק ביותר.

משפחת אגיון (במקור אאליון , AYLLON) הייתה אחת המשפחות העשירות והמכובדות בספרד, שעל שמם קרויה עיירה בספרד . משפחת אגיון הייתה שותפה במימון המסע של קולומבוס לגילוי אמריקה ובכך לקחה חלק בעיצוב ההיסטוריה המודרנית בת זמננו.

תהליך ההתחקות אחרי מקורות המשפחה ובניית "עץ השורשים" לקח חודשים ארוכים של נבירה בעליות גג עזובות, שיחות עם דודים רחוקים ומרדף אחר כל חלקי מסמך, כל אלה ועוד עוזרים להרכבת הפאזל, ולהבנת הסיפור השלם של המשפחה.

גם באמצעות שיטוט באינטרנט אפשר להגיע לכמות אדירה של מידע. אתרים של מוסדות או חברות כמו "בית התפוצות", "גנזך המדינה" ו "Heritage My "יכולים לשפוך אור על ההיסטוריה המשפחתית, מגובה לעיתים גם בתמונות ומסמכים.

כמובן שגם יהודי גרמניה ואוסטריה יכולים להתהדר באלפי סיפורים מרתקים שהשפיעו על מהלך ההיסטוריה, והמרוץ אחר מסמכים משפחתיים היסטוריים לא פסח גם עליהם . היום כולם רוצים לדעת מאין באו ולגבות זאת במסמכים ' על כל מקרה', כשתעודות לידה ורישומי נישואים הפכו ל"גביע הקדוש" ברשימת המסמכים המבוקשים ביותר.

אם זה הרצון להוציא אזרחות אירופאית, או הרצון להתחקות אחר שורשי אבותינו במינכן או וינה, הקצב והביקוש לתהליכי האזרחות רק הולכים וגוברים, וזמני ההמתנה לאזרחות הנכספת רק הולכים ומתארכים ולכן כדי להתחיל תהליך כבר היום.

גרמניה ואוסטריה, מדינות מערב מתקדמות, מדינות מובילות באיחוד האירופאי, שדרכון לאחת מהן נחשב חזק ונחשק, הסירו הגבלות שנתפסו כמפלות והקלו את התנאים להוצאת האזרחות וכך מעגל הזכאים גדל משמעותית.

בשנת 20201 נחקק תיקון לסעיף 15 בחוק האזרחות, שקובע בין היתר כי לא רק צאצאים של אזרחים גרמנים לשעבר יכולים להגיש בקשה לאזרחות, אלא גם צאצאי נתינים לשעבר, שרק התגוררו בשטחי גרמניה וגורשו ממנה בין השנים 1933-1945 וחיו תחת השלטון הנאצי.

בנוסף, התיקון מאפשר את זכאות צאצאי אזרחיות גרמניות לשעבר ולא רק צאצאי אזרחים גברים. וכן לילדים שנולדו מחוץ למסגרת נישואי האזרחים. ולכן מי שקיבל בעבר דחייה בעקבות הסיבות הנ"ל יוכל להגיש בקשה בשנית ולהנות מהקלות התיקון.

וכמו שכבר ציינו כל בקשות האזרחות מבוססות על מסמכים, יש את המקרים "הסטנדרטים" בהם למבקשים יש את הדרכון או תעודת הלידה של סבא, ובהם אפשר לצאת לדרך בקלות רבה. אבל במקרים שבהם המסמכים אינם קיימים, ניתן לבצע בדיקות ארכיון בגרמניה ואוסטריה בהתאם לפרטים הספציפיים של האזרח.

במידה והנבירה באינטרנט, במחסנים ובעליות הגג לא הועילו, תמיד אפשר לרתום את המדע
לעזרתנו ולפנות אל מחקר גנאלוגי. (גנאלוגיה בעברית 'חקר יוחסין'), חוקרת את ההקשר הגנטי של קבוצות אנשים . המונח מתייחס לחקר היוחסין והשתלשלות הדורות.

הגנאלוג אוסף ומעבד מידע על קשרי שארים, בין המבקש לאבות אבותיו. על פי קשרים אלו מבסס את היחסים המשפחתיים ביניהם, לצורך בניית אילן יוחסין או עץ משפחתי.

עם מספיק רצון, אף תעלומה משפחתית או אילן יוחסין חסר, לא יישארו ללא פתרון. בעידן שבו אנו חיים , הרבה יותר קל להשיג מידע גם אם מדובר בדמויות או אירועים שקרו לפני עשרות או מאות שנים – רק צריך לדעת מתחת לאיזו אבן לחפש.

משרדנו מוביל ומקדם תהליכים רבים מסוג זה ונשמח לעמוד לשרותכם בכל שאלה.